Goede architectuurfoto’s zijn…

Foto’s die niet alleen een correcte weergave bieden, maar ook een nieuwe eigen realiteit scheppen en daarmee een subjectief meer dan feitelijk beeld geven.

Een beeld dat een persoonlijke interpretatie van een gebouw geeft. Maar tegelijk de ontwerpprincipes, de structuren, de vormen en de materialen toont, die de architect heeft gekozen, en zijn ontwerp ideeen overbrengen.

Goede architectuur is..

Goede architectuur is daarom voor mij architectuur waarin je duidelijk de ontwerpprincipes en de persoonlijkheid van de architect herkent. En daarnaast de manier waarop hij een opdracht heeft ingevuld in de omgeving en context. Die elementen probeer ik altijd in mijn architectuurfoto’s terug te laten komen. Het gebouw zelf kan alles zijn: een op zich zelf staand prachtig en betoverend museum, een villa, schoolgebouw, of gewoon een sober en functioneel bedrijfsgebouw. Ook het gebruik en de gebruiker is belangrijk en geven dynamiek aan de foto’s. Wanneer mogelijk, komen gebruik en gebruiker aan de orde in een serie.Meer dan een gebouwDie extra lagen en het vormende element is ook wat ik waardeer in de (architectuur)foto’s van grootheden als Joel Meyerowitz, Walker Evans, Buk Uzzle, Gary Winogrand, Ezra Stiller en Julius Shulman. Bij hen is meer te zien is dan alleen dat ene gebouw. Altijd is er in hun foto’s iets van de omgeving met het beeld verweven, of de mensen, of het landschap. Architectuurfoto’s nuHet maken van architectuurfoto’s verandert met de tijd. Voorheen ging je gewoon op pad naar het onderwerp of de omgeving en reageerde daar direct op. Tegenwoordig is in de fotografie het concept heel belangrijk. Duidelijk binnen een thema werken. Met een vast omlijnd idee over wat je wilt weergeven. Het gesprek, de briefing, die aan de fotografie vooraf gaat is onmisbaar en belangrijk. Ook de feedback op de foto’s waarna vaak een volgend bezoek plaatsvindt leiden tot een begrip van architect en architectuur en daarmee vanzelf tot betere fotografie.Powered by SmugMug Owner Log In